Historiek

Oprichting.
In 1962 werd in onze gemeente de Zeelse Vogelvrienden gesticht, als gevolg van een afscheuring van de Goudvink. Diegenen die de Zeelse vogelvrienden hebben opgericht waren hoofdzakelijk parkietenkwekers. De vereniging werd toen bestuurd door Luc Van Den Bossche, Willy De Kimpe, Gustaaf De Block, Gilbert Waterschoot en René Van Damme. Met naaste medewerkers Honoré Van Boxelaere, Antoine Rozendans, Jaak Sterckx, Baziel De Clippeleir en Eduard Herwege. Voorlaatst genoemde (Baziel De Clippeleir) zetelt nu ook nog in het bestuur.

Hoogtes en laagtes.
Tijdens de veertig jaar van haar bestaan kende de vereniging hoogtes en laagtes. De bodemjaren situeerden zich rond de jaren ’90, toen er op een bepaald ogenblik maar 60 leden meer overbleven. Sinds het overlijden van voorzitter Luc Van Den Bossche in 1995 hebben Désiré Michiels, Frans Wauters en Marc Heirman de hoofden samen gestoken en besloten om de club een nieuwe impuls te geven. Zij hebben er nieuw leven in geblazen, en dit enthousiasme werkte aanstekelijk. Nieuwe werklustige leden sluiten zich aan bij het bestuur.

Tentoonstellingen.
Ook op vlak van de tentoonstellingen is er een hele evolutie geweest. In de loop van de geschiedenis heeft de vereniging verscheidene locaties moeten opzoeken voor haar tentoonstelling (wat toch wel een jaarlijks evenement was). Uiteraard werd daarvoor een café opgezocht, met zaal. Eerst zijn we gestart in Het Arduinen Hol op de Lokerenbaan, daarna zijn we verhuisd naar De Kroon waar we vele hoogtepunten hebben gekend. In de bloei-jaren werd deze zaal makkelijk gevuld met 1600 tot 1700 vogels.

Bloei-jaren.
De volgende zaal was in de VTS in de Kloosterstraat waar we gedurende 3 jaar onze tentoonstelling hebben gehouden. Dan hebben we zelfs 2 jaar tentoongesteld in de turnzaal van de koevliet, maar hier zijn we moeten verhuizen omdat het aantal vogels te groot en de zaal dus te klein werd. Zo zijn we op onze huidige bestemming terecht gekomen, de overdekte speelplaats van de gemeenteschool. Een betere zaal dan deze kunnen we ons niet voorstellen : we kunnen er ruim 2000 vogels tentoonstellen.

Een nieuwe, jonge wind.
In 2001 zijn we begonnen met speciale acties om meer jongeren aan te trekken. Jongeren onder de 18 kunnen lid worden voor slechts 12 euro i.p.v. 23 euro. Op de tentoonstelling hebben we een jongerenklassement waarbij elke jongere tot 18 jaar een prijs in ontvangst mag nemen.